18 Οκτ 2012

Ευχές για το ξεμάτιασμα απο την Κρήτη


1.      Σε σταυροδρόμι βρέθηκα κι ο Ιησούς Χριστός μου πάντηξε και με ρώτηξε: «Που πας, φταρμέ, που πας καημέ, που πας κακό συναπάντημα;» «Πάω να βρω κορμί να ψήσω, μωρό παιδί στην κούνια να ρουφήξω, ζευγάρι να ζευγαρώσω, κουράδι, να ξεκουραδώσω, φίλους καρδιακούς να ξεφιλιώσω. Και πάντηξές με και ρώτηξές με και μάρανές με και ζούγλανές με και δα ήντα θα γίνω που κοπήκανε τα γόνατά μου και πέσανε τα ήπατά μου».
«Φύγε να πας στα όρη, στα βουνά τ' άγρια, όπου σταυρός δε γίνεται κι εκκλησιά δε λειτουργάται. Και 'κεια θα βρεις άγριο 'λάφι να σφάξεις, να πιεις το αίμα του κι από το δούλο του Θεού να λείπεις. Δέξου γης το βάρος και δόσ’ του την υγειά του» (κουράδι = κοπάδι ζώων)
2.      Αγριολαφίνα γέννησε πάνω στα όρη, στα βουνά. Αμοναχή τση το γέννησε, αμοναχή τση το φτάρμισε, αμοναχή τση το γλειψε κι αμοναχή τση το ξεφτάρμισε.
(Λέγεται για το ματιασμένο από τη μάνα του παιδί. Η μάνα το λέει τρεις φορές και σταυρώνει το παιδί της.)

3.      Σφάκα σφάκα σφακωμένη, σιδεροχαλικωμένη, να πας να βρεις τ' άγρια θεριά να πιεις από το αίμα τους, να φας από το κρέας τους κι από το δούλο του Θεού να λείπεις. (Λέγεται 3 φορές και σταυρώνεται ο ματιασμένος).

4.      Δυο μάτια σε ματιάσανε. Τρεις Άγιοι σε ξεματιάσανε. Στο όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν (σταυρώνεται 3 φορές ο ματιασμένος)

5.      Στο όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν.
Φύγε, ήλιε πρωινέ, φύγε μεσημεριανέ, φύγε απογευματινέ, άμε κάτω στο γιαλό, κάτω στο περιγιάλι. (σταυρώνεται 3 φορές ο ματιασμένος)

Blog Widget by LinkWithin

1 σχόλιο: