20 Δεκ 2012

Ποδαρικό: Το έθιμο της Πρωτοχρονιάς

Ποδαρικό στη χώρα μας ονομάζουμε το πρώτο ανθρώπινο πάτημα, σε σπίτι ή σε μαγαζί με τον ερχομό του νέου χρόνου και είναι ίσως το πιο γνωστό και διαδεδομένο, σε προληπτικούς και μη, έθιμο της νύχτας της Πρωτοχρονιάς.
Συνήθως γίνεται  από ένα φιλικό ή συγγενικό πρόσωπο  τα ξημερώματα ή το πρωί της Πρωτοχρονιάς και η παράδοση επιβάλλει να πραγματοποιείται  πάντα με το δεξί πόδι. Το πρόσωπο αυτό μπαίνει στο σπίτι ή στην επιχείρηση για να φέρει αφενός μεν το χαρμόσυνο μήνυμα του ερχομού  του νέου χρόνου, αφετέρου δε την καλή τύχη για όλη τη διάρκεια της νέας χρονιάς.
Αυτό επιθυμούν οι σπιτονοικοκύρηδες, όμως επειδή το πρώτο αυτό πάτημα, η πρώτη αυτή επίσκεψη πιστεύεται ότι μπορεί να έχει και αρνητικά αποτελέσματα, αυτός που θα κάνει ποδαρικό θα πρέπει να είναι καθαρός στη ψυχή, άδολος, αγνός, καλόκαρδος, χαρούμενος, γελαστός και καλότυχος. Τα στοιχεία αυτά χαρακτηρίζουν κυρίως τα παιδιά, γι’ αυτό και θεωρούνται τα καταλληλότερα για να κάνουν ποδαρικό. Αν το ποδαρικό «βγει σε καλό» τότε θεωρείται γουρλής αυτός που το έκανε, πολλοί δε επιδιώκουν να τον καλούν κάθε χρόνο να τους κάνει ποδαρικό στο σπίτι στο κατάστημά ή στο εργοστάσιο τους.
Μετά το ποδαρικό και τις κατάλληλες ευχές για καλή τύχη, η σπιτονοικοκυρά  προσφέρει κεράσματα (γλυκό, ξηρούς καρπούς, ποτό κλπ) στον άνθρωπο που έκανε το ποδαρικό ενώ αν είναι παιδί, το ανταμείβει με ένα χρηματικό ποσό. 
 Το ποδαρικό σε πολλές περιοχές της χώρας, μας συνδυάζεται με σπάσιμο ενός ροδιού. Το ρόδι πρέπει να πεταχτεί στο πάτωμα με δύναμη, ώστε με το σπάσιμό του οι ρώγες να διασκορπιστούν παντού και να γεμίσει τύχη ο τόπος όπως πιστεύεται, ενώ παράλληλα αυτός που το σπάει, ψιθυρίζει και κάποιες ευχές όπως π.χ. «Καλή χρονιά – Καλή τύχη - Όσες ρώγες έχει το ρόδι, τόση  υγεία, ευτυχία και χαρά να έχει το σπίτι μας και τόσα χρήματα η τσέπη μας όλο το χρόνο».
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου